Η σωστή απάντηση κάθε ερώτησης μπορεί να περιλαμβάνει μία ή περισσότερες επιλογές. Στο πλαίσιο της εξέτασης μέσω ΗΥ, οι επιλογές αυτές μπορεί να εμφανιστούν με διαφορετική σειρά.
Ποιες από τις παρακάτω κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού δεν υποστηρίζουν διερευνητικές δραστηριότητες; (ΓΕΝ4-83)
Υπάρχει copyright στο διαδίκτυο; (ΓΕΝ3-48)
ΝΑΙ
ΟΧΙ
Tα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται πολλά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα τα οποία έχουν ως στόχο τους τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μετάξύ των μαθητών (υπηρεσίες μετάδοσης εικόνας, ήχου, σύγχρονη ή ασύγχρονη επικοινωνία μέσω γραπτών κειμένων, δυνατότητες συν-επεξεργασίας κειμένων κ.ά.). Σε ένα γενικό θεωρητικό πλαίσιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι: (ΓΕΝ3-49)
Τα περιβάλλοντα αυτά είναι καταλληλότερα για την υποστήριξη διδασκαλιών σύμφωνων με τις θεωρίες του δομισμού (constructivism, θεωρίες του J.Piaget) δεδομένου ότι επιτρέπουν την οικοδόμηση νέων γνώσεων, οιοδημημένων πάνω σε παλιότερες, χάρη στον πλούτο των αλληλεπιδράσεων κάθε μαθητή με το περιβάλλον του.
Τα περιβάλλοντα αυτά είναι καταλληλότερα για την υποστήριξη διδασκαλιών σύμφωνων με τις θεωρίες του L.Vygotsky, δεδομένου ότι παρέχουν την υλική βάση για την ανάπτυξη ισχυρής αλληλεπίδρασης μεταξύ των μαθητών και γενικότερα ευνοούν τη συνεργατική μάθηση.
Τα περιβάλλοντα αυτά είναι καταλληλότερα για την υποστήριξη διδασκαλιών σύμφωνων με τις θεωρίες τις νοηματικής, προσπληπτικής μάθησης (θεωρία του D. Ausubel) δεδομένου ότι ευνοούν την πρόσληψη νέων πληροφοριών και άρα νέων γνώσεων.
Τα περιβάλλοντα αυτά είναι καταλληλότερα για την υποστήριξη διδασκαλιών σύμφωνων με τις θεωρίες του συμπεριφορισμού και προγραμματισμένης διδασκαλίας δεδομένου ότι μπορούμε πλέον να προγραμματίσουμε με μεγάλη ευκολία την αλληλεπίδραση ψηφιακών συστημάτων και χρηστών (μαθητών).
Τα περιβάλλοντα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια πολλών και διαφορετικών ειδών διδασκαλίας. Ο κρίσιμος παράγοντας στην περίπτωση αυτή δεν είναι τόσο το λογισμικό ή το περιβάλλον που χρησιμοποιείται, αλλά μάλλον ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένη η αντίστοιχη διδασκαλία.
Οι πιο συνηθισµένες πολυµεσικές εφαρµογές που προορίζονται για την εκπαίδευση, περιλαµβάνουν ψηφιακό περιεχόµενο για ένα συγκεκριµένο θέµα, το οποίο διατίθεται σε µια ποικιλία µορφών (για παράδειγµα ως κείµενο ή υπερκείµενο, µε µορφή βίντεο ή δυναµικών αναπαραστάσεων – animations – ως ηχητικό ντοκουµέντο). Στις εφαρµογές αυτές δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα πλοήγησης – µε πολλούς τρόπους. Οι εφαρµογές αυτές περιλαµβάνουν ακόµη και µια σειρά ασκήσεων κλειστού τύπου, στις οποίες ο χρήστης πληροφορείται για τις επιδόσεις του. Ποιο είδος διδασκαλίας θεωρείτε ότι είναι περισσότερο ασύµβατο µε τη διδακτική λογική που περιγράφεται παραπάνω; (ΓΕΝ3-50)
Διδασκαλία οργανωµένη µε τη θεωρία της καθοδήγησης των µαθητών και της παροχής πληροφοριών.
Ανοιχτή διδασκαλία µε βάση τα διαθεµατικά σχέδια εργασίας (projects)
Διδασκαλία που στηρίζεται στην ανακαλυπτική µάθηση
Ένας εκπαιδευτικός χρησιµοποιεί στη διδασκαλία του τα συνηθισµένα λογισµικά «εφαρµογών γραφείου» (όπως οι επεξεργαστές κειµένου, τα λογιστικά φύλλα), αλλά και λογισµικά για πλοήγηση στο ∆ιαδίκτυο. Ισχυρίζεται ότι τα λογισµικά αυτά τον βοηθούν πολύ στο έργο του καθώς µπορεί από χρονιά σε χρονιά να ξαναδίνει στους µαθητές του σηµειώσεις, τεστ και ασκήσεις βελτιώνοντας τα κείµενα των περασµένων ετών, µπορεί να τους αναθέσει εύκολα συνθετικές εργασίες καθώς υπάρχει άφθονη πληροφόρηση στο ∆ιαδίκτυο για οιοδήποτε θέµα και µπορεί να οργανώνει καλύτερα την παρουσίαση του µαθήµατος και των δεδοµένων που χρησιµοποιεί για να αναλύσει ένα φαινόµενο. Επιλέξτε το σχόλιο που θεωρείτε ως ορθότερο: (ΓΕΝ3-51)
ο εκπαιδευτικός αυτός χρησιµοποιεί σε µεγάλη έκταση τις ΤΠΕ, µάλλον όµως τις εντάσσει σε ένα παραδοσιακό στυλ διδασκαλίας, δασκαλοκεντρικό.
ο εκπαιδευτικός αυτός χρησιµοποιεί σε µεγάλη έκταση και βάθος τις ΤΠΕ και εκµεταλλεύεται τις δυνατότητες που του προσφέρουν για να οργανώσει ένα µάθηµα σύγχρονο, ζωντανό, µε πολλά ερεθίσµατα και ευκαιρίες για τους µαθητές του.
Ποια είναι τα κύρια διδακτικά πλεονεκτήματα σε μια διδασκαλία στην οποία παρουσιάζονται πληροφορίες με πολλαπλά πλαίσια εκφοράς (πολλαπλές αναπαραστάσεις). (Επιλέξτε την απάντηση που φαίνεται ως η πλέον σημαντική). (ΓΕΝ3-52)
Οι πολλαπλές αναπαραστάσεις επιτρέπουν, σε διάφορα πλαίσια τον ταχύ και ακριβή υπολογισµό των τιµών διαφόρων παραµέτρων του φαινοµένου.
Επιτρέπουν στους µαθητές να µελετήσουν διάφορες όψεις ενός γεγονότος ή φαινοµένου και τις µεταξύ τους σχέσεις και αλληλεπιδράσεις.
Oι µαθητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνη την αναπαράσταση που τους ταιριάζει καλύτερα και άρα έχουν πιο ισχυρό κίνητρο.
Το ∆ιαδίκτυο αποτελεί µια βασική πηγή πληροφόρησης σχεδόν για όλα τα γνωστικά αντικείµενα. Είναι µια πηγή πρακτικά ανεξάντλητη, µε πρόσβαση ανοιχτή για οιονδήποτε έχει ένα βασικό ψηφιακό εξοπλισµό και φυσικά τη δυνατότητα διασύνδεσης. Το ∆ιαδίκτυο δεν έχει επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον, οικονοµικό κόστος για τον απλό χρήστη. Ωστόσο, το ∆ιαδίκτυο χαρακτηρίζεται και από µερικά σηµαντικά προβλήµατα τα οποία πρέπει να αντιµετωπιστούν µέσα στα πλαίσια µιας κριτικής χρήσης του. Ποια από τις παρακάτω οδηγίες προς τους µαθητές θεωρείτε ως πλέον σηµαντική για την καλλιέργεια µιας κριτικής στάσης απέναντι στη χρήση του ∆ιαδικτύου ως πηγής πληροφόρησης; (ΓΕΝ3-53)
Προσπαθείτε να χρησιµοποιείτε µια µηχανή αναζήτησης ή µια βάση δεδοµένων η οποία είναι η πληρέστερα ενηµερωµένη ή είναι εξειδικευµένη στο θεµατικό πεδίο το οποίο µελετάτε ή διερευνάτε.
Προσπαθείτε πάντοτε να διασταυρώνετε τις πληροφορίες που εντοπίζετε στο ∆ιαδίκτυο για ένα θέµα που µελετάτε, από 2 τουλάχιστον ή και περισσότερες πηγές, προκειµένου να έχετε πιο αξιόπιστες πληροφορίες.
Στην πραγµατικότητα οι πληροφορίες στο ∆ιαδίκτυο, εφόσον αφορούν σε επιστηµονικά γεγονότα, πρέπει να θεωρούνται έγκυρες εκ προοιµίου, καθώς κανείς (ή σχεδόν κανείς – εκτός από µια στατιστικά ασήµαντη µειονότητα ατόµων) δε θα έκανε τον κόπο να «αναρτήσει» ψευδείς πληροφορίες για αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία πληροφοριών.
Η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη απαιτούν από τον διδάσκοντα σημαντική επένδυση από άποψη χρόνου και προσπάθειας. Ποιο κατά τη γνώμη σας από τα παρακάτω προτεινόμενα (ενδεχόμενα) οφέλη θεωρείται ως το πιο σημαντικό που να δικαιολογείται αυτή η επένδυση σε χρόνο και προσπάθεια; (ΓΕΝ3-54)
Οι ΤΠΕ επιτρέπουν στους µαθητές και τις µαθήτριες να εκτελούν πάσης φύσεως υπολογισµούς (όχι µόνο µαθηµατικούς, αλλά και προσδιορισµούς χηµικών ενώσεων, γλωσσικές αναλύσεις κειµένων κ.ά) µε τρόπο φθηνό, αξιόπιστο και αλάνθαστο. Αυτό προφανώς διευκολύνει τη µάθηση.
Οι ΤΠΕ επιτρέπουν στον εκπαιδευτικό την εκχώρηση στον Η.Υ. πολλών χρονοβόρων διαδικασιών που συνεπάγεται η διδασκαλία στο σχολικό περιβάλλον, όπως η διαχείριση των βαθµών, η αυτόµατη παραγωγή και αναπαραγωγή δοκιµασιών για τους µαθητές κ.ά. και έτσι του δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθεί πολύ αποτελεσµατικότερα µε το καθαυτό έργο του, τη διδασκαλία.
Οι ΤΠΕ επιτρέπουν στους µαθητές και τις µαθήτριες να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να αποκτήσουν νέου είδους, πιο ολοκληρωµένς γνώσεις, καθώς οι ΤΠΕ µπορούν να αποτελέσουν στην πραγµατικότητα νέα µαθησιακά περιβάλλοντα, δηλαδή περιβάλλοντα στα οποία µπορεί να συντελεστεί η µάθηση µε πολύ πιο αποδοτικό τρόπο.
Με τι από τα παρακάτω δε γίνεται ασύγχρονη επικοινωνία. (ΓΕΝ3-55)
Μετωπική διδασκαλία.
Ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων.
∆ιαδίκτυο.
Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο.
Στην εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση, τι δεν ισχύει από τα παρακάτω: (ΓΕΝ3-56)
Απαιτείται η άµεση καθοδήγηση του επιµορφωτή.
Οι εκπαιδευόµενοι δέχονται εξωτερικές ενισχύσεις κατά τη µάθηση.
Απαιτείται από τους εκπαιδευόµενους µεγαλύτερος βαθµός υπευθυνότητας και αυτενέργειας.
Στην ηλεκτρονική µάθηση τι από τα παρακάτω ισχύει συνήθως: (ΓΕΝ3-57)
∆ίνεται έµφαση περισσότερο στην κατασκευή της γνώσης και λιγότερο στη διδασκαλία.
Ο εκπαιδευτής ενεργεί περισσότερο ως καθοδηγητής και λιγότερο ως διευκολυντής ή διαµεσολαβητής.
∆ίνεται έµφαση στην ατοµική προσπάθεια του µαθητή.
Η ποσότητα της ύλης καθορίζεται από τον µαθητή.
Για να πραγματοποιήσετε μια αναζήτηση που πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο λέξεις, ποιον από τους παρακάτω τελεστές θα χρησιμοποιήσετε; (ΓΕΝ3-58)
AND
OR
NOT
Ο ηλεκτρονικός φάκελος (e-portfolio) αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών που βασίζεται στον Ιστό Παγκόσμιας Εμβέλειας (Web). Ποια από τις παρακάτω εκπαιδευτικές χρήσεις υποστηρίζει; (ΓΕΝ3-59)
Τα ομαδικά σχέδια δράσης (projects).
Δραστηριότητες με έντονο τον χαρακτήρα της αναζήτησης, στις οποίες όλη ή περισσότερη από την απαιτούμενη πληροφορία που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές θα μεταφορτωθεί από το Διαδίκτυο.
Την αξιολόγηση στην τάξη, η οποία βασίζεται στις ΤΠΕ.
Την διαμοίραση εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο συνεργατικών δραστηριοτήτων.
Τι από τα παρακάτω μπορεί να περιλαμβάνει μια πολυμεσική εφαρμογή; (ΓΕΝ3-60)
Κείμενα
Εικόνες
Κινούμενες εικόνες
Βίντεο
Ήχους
Τα στοιχεία Γ, Δ και Ε.
Όλα τα παραπάνω.
Οι διαδραστικοί πίνακες αποτελούν: (ΓΕΝ3-61)
Εποπτικό υλικό
Ψηφιακά βοηθήματα για τη στήριξη της διδασκαλίας
Τεχνικές διδασκαλίας
Πολυμεσικές εφαρμογές
Η κύρια διαφορά μεταξύ των Συστημάτων Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) και των Συστημάτων Διαχείρισης Μάθησης (LMS) είναι ότι τα LMS εξειδικεύονται στην πληροφορία που συντελεί στη μάθηση. (ΓΕΝ3-62)
ΣΩΣΤΟ
ΛΑΘΟΣ
Ποια από τα παρακάτω αποτελούν τις σημαντικότερες αντιρρήσεις για τη χρήση του λογισμικού παρουσίασεων στην εκπαιδευτική διαδικασία; (Επιλέξτε τα σωστά) (ΓΕΝ3-63)
Ένας εκπαιδευτικός υποστηρίζει πως οι διαδραστικοί πίνακες έχουν αρκετά μειονεκτήματα, όπως, "είναι ακριβοί, προϋποθέτουν ειδικές εγκαταστάσεις, απαιτούν μεγάλο χρόνο εκμάθησης της χρήσης" και ότι δεν εξασφαλίζουν το "ανοικτό μάθημα" αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραδοσιακά. Πώς θα χαρακτηρίζατε την άποψη του εκπαιδευτικού; (ΓΕΝ3-64)
ΣΩΣΤΗ
ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ
Οι «ψηφίδες» στο Αβάκιο E-Slate µπορούν να: (επιλέξτε όλες τις σωστές απαντήσεις) (ΓΕΝ4-65)
Εντοπίστε τη λανθασµένη πρόταση ανάµεσα στις παρακάτω: (ΓΕΝ4-66)
Μία εφαρµογή λογισµικού θεωρείται γνωστικό εργαλείο όταν δεν περιλαµβάνει συγκεκριµένο περιεχόµενο (συγκεκριµένη «ύλη»), αλλά προσφέρει ένα περιβάλλον για µάθηση.
Μία εφαρµογή λογισµικού θεωρείται γνωστικό εργαλείο όταν χρησιµοποιείται κατά κύριο λόγο για να παρουσιάσει πληροφορίες.
Μία εφαρµογή λογισµικού θεωρείται γνωστικό εργαλείο όταν είναι ανοιχτό µαθησιακό περιβάλλον.
Μία εφαρµογή λογισµικού θεωρείται γνωστικό εργαλείο όταν µπορεί να χρησιµοποιηθεί για διερευνητικές δραστηριότητες.
Στα παρακάτω, δίπλα σε κάθε κατηγορία λογισµικού σηµειώνεται αν είναι µάλλον «συµπεριφοριστικού τύπου» (Σ) ή µάλλον «εποικοδοµιστικού τύπου» (Ε). Εντοπίστε την ορθή αντιστοίχιση ανάµεσα στις προτεινόµενες: (ΓΕΝ4-67)
Από τις παρακάτω αντιστοιχίσεις ανάµεσα σε κατηγορίες προγραµµάτων και µεθόδων διδασκαλίας µε την αντίστοιχη θεωρία µάθησης: συµπεριφορισµό (Σ) ή κονστρουκτιβισµό (Κ), εντοπίστε την ορθή: (ΓΕΝ4-68)
Μάθηση µε τη Βοήθεια Υπολογιστή (Κ), Οπτικοποίηση (Κ), Εικονική πραγµατικότητα (Κ),Πρόγραµµα εξάσκησης και πρακτικής (Σ), Προγραµµατισµένη ∆ιδασκαλία (Σ).
∆ιδασκαλία µε τη Βοήθεια Υπολογιστή (Σ), Οπτικοποίηση (Κ), Εικονική πραγµατικότητα (Κ),Πρόγραµµα εξάσκησης και πρακτικής (Σ), Προγραµµατισµένη ∆ιδασκαλία (Κ).
∆ιδασκαλία µε τη Βοήθεια Υπολογιστή (Σ), Οπτικοποίηση (Σ), Εικονική πραγµατικότητα (Σ),Πρόγραµµα εξάσκησης και πρακτικής (Κ), Προγραµµατισµένη ∆ιδασκαλία (Κ).
Οι βασικές αλλαγές οι οποίες έχουν συντελεστεί στον τοµέα της ανθρώπινης µάθησης µε την ευρύτατη διάδοση του διαδικτύου είναι: Α. Από τη γραµµική µάθηση στη µάθηση µε υπερµέσα Β. Από τη σχολική εκπαίδευση στη δια βίου µάθηση Γ. Από τη δασκαλοκεντρική στη µαθητο-κεντρική παιδαγωγική ∆. Από την εκπαίδευση/διδασκαλία στην οικοδόµηση/ανακάλυψη της γνώσης Από τα παραπάνω ισχύει: (ΓΕΝ4-69)
Το (Α)
Το (Β)
Το (Γ)
Το (∆)
Όλα τα παραπάνω
Κανένα από τα παραπάνω
Τι είδους ασκήσεις µπορούµε να δηµιουργήσουµε µε το Hot Potatoes (µια µόνο επιλογή); (ΓΕΝ4-70)
Ανοικτού τύπου
Κλειστού τύπου
Ανοικτού και κλειστού τύπου
Ποιες από τις παρακάτω τυπολογίες ασκήσεων µπορούν να δηµιουργηθούν µε το Hot Potatoes (σηµειώστε όσες απαντήσεις θεωρείτε σωστές); (ΓΕΝ4-71)
Το λογισµικό CABRI- Γεωµέτρης (ή το Geometer Sketchpad) ανήκει στην κατηγορία: (ΓΕΝ4-72)
Των διερευνητικών µικρόκοσµων.
Των περιβαλλόντων που µετατρέπουν τον υπολογιστή σε δάσκαλο και υποστηρίζουν συµπεριφοριστικού τύπου διδασκαλία.
Των περιβαλλόντων που µετατρέπουν τον υπολογιστή σε περιβάλλον µάθησης και διδασκαλίας.
Το Εκπαιδευτικό Λογισµικό, γενικώς, είναι κατ’ ουσία ένα εργαλείο για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της µάθησης. Ως τέτοιο, µπορεί να αξιολογηθεί πλήρως από µια οµάδα ειδικών, οι οποίοι θα εκτιµήσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το κόστος του καθώς και τη διδακτική του αξία, χωρίς να είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γενικότερο εκπαιδευτικό πλαίσιο στο οποίο θα χρησιµοποιηθεί κάθε συγκεκριµένο εκπαιδευτικό λογισµικό. (ΓΕΝ4-73)
ΣΩΣΤΟ
ΛΑΘΟΣ
Ποια από τις επόµενες θέσεις είναι πλέον ορθή; (ΓΕΝ4-74)
Τα εκπαιδευτικά λογισµικά κατασκευάζονται µε έναν ορισµένο σχεδιασµό, ο οποίος αντανακλά µια συγκεκριµένη άποψη για την εκπαίδευση και τη µάθηση και άρα µπορούν να χρησιµοποιηθούν µόνο µε συγκεκριµένους τρόπους, αυτούς που λίγο ή πολύ είναι σε συµφωνία µε τις θεωρήσεις του κατασκευαστή.
Τα εκπαιδευτικά λογισµικά µπορούν να χρησιµοποιηθούν µε οποιοδήποτε τρόπο, για παράδειγµα µε τελείως µπηχεβιοριστικό ή κονστρουκτιβιστικό τρόπο, ανεξάρτητα από τον αρχικό τους σχεδιασµό, καθώς το είδος της διδασκαλίας στην οποία ενσωµατώνονται είναι ο αποφασιστικός παράγοντας.
Τα εκπαιδευτικά λογισµικά µπορούν κατά κανόνα να χρησιµοποιηθούν στα πλαίσια ποικίλων τύπων διδασκαλίας, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, καθώς η σχεδίαση των εκπαιδευτικών αυτών λογισµικών µπορεί να είναι ασύµβατη µε ορισµένου τύπου διδασκαλίες.
Στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού προγράµµατος, παράγεται ένα νέο εκπαιδευτικό λογισµικό που απευθύνεται στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση. Το λογισµικό αυτό προορίζεται να υποστηρίξει το µαθήµατα που σχετίζονται µε το Φυσικό Κόσµο και περιλαµβάνει µια σειρά ερωτήσεων προς το µαθητή, κλειστού µάλλον χαρακτήρα. Το λογισµικό επιβραβεύει το µαθητή κάθε φορά που αυτός απαντάει σωστά, εµφανίζοντας ένα σχετικό µήνυµα, ενώ του εφιστά την προσοχή στις ενδεχόµενες λανθασµένες απαντήσεις του. Επιπλέον αξιολογεί τις επιδόσεις κάθε χρήστη (µαθητή) ανάλογα µε το πλήθος των ορθών απαντήσεων που δίνει, το βαθµό δυσκολίας κάθε ερώτησης κλπ. Το λογισµικό είναι οργανωµένο σε ενότητες, κάθε µια από τις οποίες περιέχει πληροφορίες που σχετίζονται µε µια ορισµένη υποενότητα της αντίστοιχης ύλης που πρέπει να διδαχθεί στην τάξη. Οι πληροφορίες αυτές υφίστανται σε µια ποικιλία µορφών (κείµενο, εικόνες, δυναµική αναπαράσταση, γραφήµατα κλπ) και έµµεσα το λογισµικό καθοδηγεί τον εκπαιδευτικό στη διδασκαλία του. Επιλέξτε την ορθή απάντηση Το λογισµικό αυτό φαίνεται να: (ΓΕΝ4-75)
Κατά τη διαδικασία σχεδίασης ενός εκπαιδευτικού λογισµικού για τη διδασκαλία ενός γνωστικού αντικειµένου, αναπτύσσονται µερικές βασικές στρατηγικές για την ανάπτυξη συστηµάτων για την παρουσίαση και διαχείριση των πληροφοριών και φαινοµένων του εν λόγω γνωστικού αντικειµένου. Ποια από τις παρακάτω στρατηγικές σας φαίνεται ορθότερη: (ΓΕΝ4-76)
Πρέπει να αναπτυχθούν συστήµατα που θα επιτρέπουν στο µαθητή να παρατηρεί την ανάπτυξη των φαινοµένων, όπως αυτά εξελίσσονται στην πραγµατικότητα. Κατά τον τρόπο αυτό ο µαθητής θα εξαγάγει τα συµπεράσµατα του και θα αποκτήσει τη σχετική γνώση.
Πρέπει να αναπτυχθούν συστήµατα δυναµικής προσοµοίωσης τα οποία να επιτρέπουν στο µαθητή να δοκιµάζει τις ενδεχόµενες εικασίες που θα διατυπώσει, ακόµη και αν αυτό οδηγήσει προσωρινά σε λανθασµένη εξέλιξη του φαινοµένου. Τελικά ο µαθητής θα διαπιστώσει το λάθος και θα βάλει υπό αµφισβήτηση τις προηγούµενες γνώσεις του.
Προκειµένου να αξιολογήσετε ένα εκπαιδευτικό λογισµικό καθοδήγησης και διδασκαλίας (tutorial), θέλετε να ελέγξετε τη διεπαφή συστήµατος-χρήστη, προκειµένου να εκτιµήσετε αν αυτή είναι διδακτικά αποδεκτή. Προτείνονται παρακάτω ορισµένα κριτήρια τα οποία καλείστε να εξετάσετε και να αποφασίσετε ποια είναι µεταξύ τους τα πλέον σηµαντικά: Κριτήριο 1: ο χρόνος ανταπόκρισης του συστήµατος, όταν ο µαθητής εισάγει µια απάντηση σε µια ερώτηση που του τίθεται (από το σύστηµα) Κριτήριο 2: ο συνδυασµός των χρωµάτων των εκάστοτε ηλεκτρονικών/ψηφιακών σελίδων Κριτήριο 3: η γλώσσα που χρησιµοποιείται στα µηνύµατα (η ορθότητα των χρησιµοποιουµένων εκφράσεων και τα έµµεσα διατυπωµένα πολιτισµικά µηνύµατα) Κριτήριο 4: η χρήση κυρίως τεχνικών «άµεσης διαχείρισης» (όπως η µετακίνηση σχηµάτων µε τη βοήθεια του ποντικιού). Κριτήριο 5: ο χρόνος που απαιτείται από το «µέσο» µαθητή ώστε να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του λογισµικού Μεταξύ των παραπάνω κριτηρίων, τα 2 σηµαντικότερα είναι τα: (ΓΕΝ4-77)
Τα κριτήρια 1 και 3
Τα κριτήρια 2 και 5
Τα κριτήρια 3 και 5
Τα κριτήρια 3 και 4
Οι µαθητές δυο σχολείων της ίδιας περιοχής, που δεν είναι όµως γειτονικά αλλά σχετικώς αποµακρυσµένα µεταξύ τους, αποφασίζουν να υλοποιήσουν από κοινού ένα σχέδιο εργασίας (project) εκµεταλλευόµενοι τις επικοινωνιακές δυνατότητες που διανοίγονται µε τη χρήση των ΤΠΕ. Πιο συγκεκριµένα, οι µαθητές πρόκειται να κάνουν µια συνδυασµένη έρευνα που αφορά σε ορισµένα πολιτισµικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους και να δηµοσιοποιήσουν τα αποτελέσµατα αλλά και όλο το πρωτογενές υλικό τους στο ιστοχώρο του κάθε σχολείου. Το ερώτηµα που τίθεται σχετίζεται µε τον καλύτερο ασύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, ο οποίος προσφέρεται δηλαδή περισσότερο, για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου εργασίας. Καλείστε να επιλέξετε εκείνο τον τρόπο που προσφέρεται περισσότερο, σύµφωνα µε τα όσα αναφέρονται παραπάνω. (ΓΕΝ4-78)
Συνδυασµένη χρήση επεξεργασίας κειµένου, για την προετοιµασία ντοκουµέντων και αποστολή στην άλλη οµάδα µαθητών µε τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου.
Χρήση συνεργατικών εργαλείων επικοινωνίας όπως τα wikis.
Χρήση πινάκων ανακοινώσεων ή ιστοσελίδων, σε κάθε σχολείο, στις οποίους είναι δυνατόν να αναρτώνται τα σχετικά ντοκουµέντα από κάθε εξουσιοδοτηµένο µαθητή.
Προκειµένου να διδαχθεί µια ενότητα η οποία (γνωρίζουµε ότι) παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες κατανόησης από τους µαθητές, µπορούµε να επιλέξουµε ανάµεσα από διαφορετικούς τύπους λογισµικών έτσι ώστε να οργανώσουµε ένα κατάλληλο διδακτικό σενάριο (ενδεχοµένως µε διάρκεια µεγαλύτερη από 1 διδακτική ώρα). Η ενότητα αυτή, για µια αποτελεσµατική της διδασκαλία, απαιτεί υπολογιστικά εργαλεία µε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: (α) ένα περιβάλλον το οποίο να επιτρέπει την εκτέλεση εύκολων, αλλά µεγάλου πλήθους αριθµητικών πράξεων (β) ένα περιβάλλον το οποίο να επιτρέπει τη σύνταξη γραπτών αναφορών οι οποίες να είναι διαµοιράσιµες µεταξύ πολλών χρηστών για περαιτέρω παράλληλη επεξεργασία (γ) ένα περιβάλλον στο οποίο να είναι δυνατή παρακολούθηση της εξέλιξης ενός φαινοµένου, υπό τον έλεγχο του χρήστη (µαθητή ή µαθήτριας). Ποια από τα λογισµικά που ακολουθούν, σύµφωνα µε τις παραπάνω πληροφορίες, είναι τα καταλληλότερα για την οργάνωση µιας αποτελεσµατικής διδασκαλίας: (5) λογισµικό καθοδήγησης και µάθησης σχετικό µε την προς διδασκαλία έννοια (6) λογισµικό προσοµοίωσης σχετικό µε την προς διδασκαλία έννοια Καταλληλότερα είναι τα λογισµικά: (ΓΕΝ4-79)
Στο πλαίσιο του Πληροφορικού (ή ψηφιακού) Γραµµατισµού, επιθυµείτε να καλλιεργήσετε στους µαθητές σας µια κριτική στάση απέναντι στις ιστοσελίδες που επισκέπτονται όταν πλοηγούνται στο ∆ιαδίκτυο. Παρακάτω αναφέρονται µερικά από τα κριτήρια µε τα οποία µπορούµε να εκτιµήσουµε διάφορες παραµέτρους και χαρακτηριστικά ιστοσελίδων και ιστοχώρων στο ∆ιαδίκτυο: (1) Είναι η ιστοσελίδα/ο ιστοχώρος πρόσφατα ενηµερωµένος; Επιπλέον παρέχεται πληροφόρηση για την τελευταία ηµεροµηνία κατά την οποία ενηµερώθηκε; (2) Είναι εµφανής η πηγή των πληροφοριών που παρέχονται στον ιστοχώρο/στην ιστοσελίδα; Είναι ο ιστοχώρος ή η ιστοσελίδα αρµόδιος για τις πληροφορίες που παρέχονται (π.χ. ιατρικές πληροφορίες σε προσωπικά, ανώνυµα blogs); (3) Είναι εµφανής η ύπαρξη διαφηµιστικών µηνυµάτων (εφόσον υπάρχουν) στον ιστοχώρο / στην ιστοσελίδα; Ειδοποιείται ο χρήστης για την ύπαρξη διαφηµίσεων; (4) Περιέχει ικανή ποσότητα πληροφοριών σχετικών µε το θέµα της ιστοσελίδας του ιστοχώρου; Ποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά θεωρούνται ως τα πλέον σηµαντικά για την αξιολόγηση ενός ιστοχώρου ή µιας ιστοσελίδας; (ΓΕΝ4-80)
τα 1,2, 3
τα 2, 3, 4
τα 1, 3, 4
Τα κλειστού τύπου λογισμικά σε σχέση με του ανοιχτού απαιτούν: λιγότερο, περισσότερο, ίδιο χρόνο εκμάθησης; (ΓΕΝ4-81)
Περισσότερο χρόνο
Τον ίδιο χρόνο
Λιγότερο χρόνο
Οι ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες είναι πολυμεσικές ή υπερμεσικές εφαρμογές; (ΓΕΝ4-82)
Πολυμεσικές
Υπερμεσικές
Ποιες από τις παρακάτω κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού επιτρέπουν συχνά την ανάπτυξη στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων και υποστηρίζουν κατά κανόνα διερευνητικές δραστηριότητες; (ΓΕΝ4-83)
Σε ποιες κατηγορίες λογισμικών υφίστανται μερικές βασικές οντότητες και ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει νέες οντότητες, νέα αντικείμενα, και να δημιουργήσεις σχέσεις μεταξύ των αντικειμένων; (ΓΕΝ4-84)
Τα ψηφιακά λεξικα ανήκουν στα περιβάλλοντα που λειτουργούν ως απλές πηγές πληροφόρησης. (ΓΕΝ4-85)