Τεχνικές προδιαγραφές του Μαθητικού Φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Για να καταλάβω …επειδή ένας απλός Δ@σκ@λος είμαι ….
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι μεν μαθητές της Α΄ Δημοτικού θα λάβουν από μία” αναλογική σάκα” με όλα τα κομφόρ, οι δε μαθητές της Α΄ Γυμνασίου από ένα φορητό ΗΥ;;;

Πηγή: Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.

Στο πλαίσιο της Δράσης «Ψηφιακή Τάξη» πραγματοποιείται διανομή «Μαθητικού Φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή» σε όλους τους μαθητές που εγγράφονται κατά το σχολικό έτος 2009-2010 στην Α’ τάξη του Γυμνασίου. Η απόκτηση  του φορητού υπολογιστή από τους μαθητές θα γίνει δωρεάν, με τη χορήγηση κουπονιού το οποίο αντιστοιχεί σε φορητό υπολογιστή συνολικής αξίας 450 ευρώ. Οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές του μαθητικού υπολογιστή περιγράφονται στο συνημμένο πίνακα.
Η Δράση «Ψηφιακή Τάξη» αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η «Ψηφιακή Τάξη» εντάσσεται στην Ψηφιακή Στρατηγική της Κυβέρνησης και χρηματοδοτείται με εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Προγράμματος  «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013). Σκοπός της είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

x-pin Τεχνικές προδιαγραφές φορητού ΗΥ μαθητών Α΄ Γυμνασίου 2009

Με μια πρόχειρη ματιά διαπιστώνουμε τα εξής:

  • Ο φορητός ΗΥ των μαθητών θα έχει εγκατεστημένα δύο λειτουργικά συστήματα (dual boot). Τα WinXp Home και κάποια διανομή Linux.
  • Θα έχει προεγκατεστημένα τα λογισμικά του Π.Ι. [ποια ακριβώς δεν αναφέρεται]
  • Οι εφαρμογές γραφείου θα περιλαμβάνουν τόσο το MS Office όσο και το OpenOffice [δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι και τα δύο ή ένα απ’ αυτά]
  • Θα έχει βάρος κάτω από 1,5 Kgr, οθόνη το λιγότερο 10΄΄ και μπαταρία για 5,5 ώρες.
  • Δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει συσκευή DVD-ROM

Άρα μιλάμε ουσιαστικά για ένα Netbook με μεγάλη οθόνη. Στην αγορά δεν υπάρχει φορητός με οθόνη πάνω από 12,4 ΄΄ και βάρος λιγότερο από 1,5 kgr και τέτοια αυτονομία (5,5 ώρες).

Δε σχολιάζω καθόλου το θέμα του software [αφού δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη]… απλώς αναρωτιέμαι…

[note]Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου θα μπουν στις τάξεις κρατώντας το φορητό τους;[/note]


Προφητικό το άρθρο που έγραψα πριν από μερικές ημέρες …: Η τάξη του μέλλοντος – Οκτώβριος 2021