1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Lego MINDSTORMS : «NXT Innovations»

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την έναρξη των εγγραφών για τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής  με τα LEGO MINDSTORMS NXT-RCX  «NXT Innovations» που διοργανώνεται στα πλαίσια του Athens Digital Week , του μεγαλύτερου φεστιβάλ τεχνολογίας της Ελλάδας . (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ www.athensdigitalweek.gr) .

Lego Mindstorms

Πάνω σε τί θα διαγωνιστεί η κάθε ομάδα; Ποιο είναι το θέμα του διαγωνισμού;
Όπως φαίνεται και από τον τίτλο (ΝΧΤ Innovations) οι ομάδες θα κληθούν να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ LEGO MINDSTORMS (πχ βασικό πακέτο ΝΧΤ 9797) που θα κάνει οτιδήποτε  καινοτόμο και πρωτοποριακό , το οποίο θα είναι χρήσιμο για τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας (πχ ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας ή ένα ρομπότ που καθαρίζει το σπίτι) .

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός. Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου, ιδιότητας.

Υπάρχει κόστος εγγραφής – συμμετοχής στο διαγωνισμό;
Όχι ! Η εγγραφή και η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ ενώ παράλληλα όλοι οι διαγωνιζόμενοι έχουν το δικαίωμα παρακολούθησης και συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες του Athens Digital Week χωρίς καμία επιβάρυνση (θα λάβουν ειδικό πάσο ) .

Είμαι φοιτητής καθηγητής από επαρχία…
Έχουμε εξασφαλίσει για τους πρώτους 30 ενδιαφερομένους τα έξοδα διαμονής – διατροφής για 1 ημέρα .Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας .

Ποιο είναι το έπαθλο;
Κατ’ αρχήν το έπαθλο για όλους είναι η συμμετοχή σε ένα τόσο μεγάλο event ,η επικοινωνία και η γνωριμία με ανθρώπους του χώρου της ρομποτικής και της τεχνολογίας γενικότερα .Πέρα από όλα αυτά η νικήτρια ομάδα θα πάρει το εισιτήριο συμμετοχής σε αντίστοιχο διαγωνισμό του εξωτερικού , καθώς και χρηματικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων της κατά την παραμονή της στο εξωτερικό .Όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα πάρουν δώρα ανάλογα με την θέση που θα τερματίσουν .

Εκτός από την κατηγορία NXT Innovations υπάρχει άλλη κατηγορία με LEGO MINDSTORMS που μπορώ να διαγωνιστώ;
Μπορείτε να διαγωνιστείτε επίσης και στον διαγωνισμό SumoBot (κατηγορία LEGO-VEX ) ,για περισσότερες πληροφορίες : http://forum.mindstormsnxt.gr/jforum/forums/list.page

Που μπορώ να βρω τους όρους του διαγωνισμού και γενικότερα πληροφορίες προκειμένου να συμμετάσχω;
Στα παρακάτω links :

  • http://forum.mindstormsnxt.gr/jforum/forums/list.page (το forum συζητήσεων για τα LEGO MINDSTORMS NXT)
  • http://www.athensdigitalweek.gr/el/the-event (Η επίσημη σελίδα του Athens Digital Week)

Ενδιαφέρομαι εγώ και η ομάδα μου να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό πώς μπορούμε να το κάνουμε;
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία σας με απαντητικό e-mail (reply) , γράφοντας απλά ότι επιθυμείτε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό και εμείς θα σας στείλουμε έπειτα τη φόρμα εγγραφής .Επίσης μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εγγραφής που βρίσκεται στην επίσημη σελίδα του Athens Digital Week.Κανονισμοί ανοικτού Διαγωνισμού :

Θέμα : ΝΧΤ Innovations
Κανονισμοί
1)  Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός .Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας και ιδιότητας .
2)  Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ σχετικό με το θέμα .( ΝXT Innovations)
3)  Δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση δομικών στοιχείων LEGO ή άλλων υλικών .Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν άλλα υλικά (εκτός δομικών στοιχείων LEGO) θα πρέπει να δικαιολογηθεί αναλυτικά ο λόγος της χρησιμοποίησης τους .
4)  Ο ελεγκτής του ρομπότ θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε NXT ή RCX και για τον προγραμματισμό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού .
5)  Τα ρομπότ θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί και προγραμματιστεί πριν την έναρξη του διαγωνισμού .
6)  Οι διαστάσεις των ρομπότ δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2970mm x 1860 mm
7)  Οι ομάδες των διαγωνιζομένων  θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία : δοκιμή και ρύθμιση λεπτομερειών στο ρομπότ (εφόσον κριθεί απαραίτητο ) σε ειδικό χώρο προετοιμασίας , ανάρτηση αφίσας ,παρουσίαση ρομπότ σε κριτές και κοινό , απάντηση σε ερωτήσεις των κριτών .
8)  Οι ομάδες θα πρέπει να καταθέσουν στους κριτές την παρουσίαση του ρομπότ τους και εγγράφως. H παρουσίαση αυτή θα πρέπει να εξηγεί το τι ακριβώς μπορεί να κάνει το ρομπότ και πως καθώς και τον λόγο για τον οποίο το ρομπότ είναι μοναδικό .Στην έγγραφη παρουσίαση μπορούν να συμπεριληφθούν εικόνες διαγράμματα κτλ .
9)  Στο χώρο της παρουσίασης οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα πρέπει να αναρτήσουν αφίσα διαστάσεων έως 120 cm x 90 cm (περίπου) .Ο σκοπός της αφίσας είναι να εξηγήσει στο κοινό το πρότζεκτ με το οποίο συμμετέχουν οι ομάδες στο διαγωνισμό.
10)  Η κάθε ομάδα θα πρέπει να «ανεβάσει» ένα video τουλάχιστον 2 λεπτών στην σελίδα του διαγωνισμού το αργότερο μια εβδομάδα πριν την έναρξη του διαγωνισμού .
11)  Τα μέλη της κάθε ομάδας δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 3 άτομα .

Παρουσίαση

Θα υπάρχουν 3 έως 5 κριτές για τον διαγωνισμό .

Οι ομάδες θα έχουν περίπου 20 λεπτά στην διάθεσή τους για να κάνουν το ρομπότ να λειτουργήσει και να εξηγήσουν τι ακριβώς κάνει . Έπειτα θα έχουν στη διάθεσή τους άλλα 10 λεπτά για να απαντήσουν σε ερωτήσεις των κριτών .

Τα κριτήρια επιλογής της καλύτερης ομάδας είναι τα εξής :

  • Περισσότερο δημιουργικό σχέδιο – (εμφάνιση , μοναδικότητα ,διαδραστικότητα)
  • Καλύτερη Τεχνική σχεδίαση – (βέλτιστη μηχανική και ευστάθεια)
  • Παρουσίαση – (επιτυχή επίδειξη , σωστή επεξήγηση , ομαδικό πνεύμα , μορφή αφίσας , video)
  • Αφαίρεση βαθμών.
  • Αφαίρεση βαθμών θα υπάρξει όταν παραβιάζεται οποιοσδήποτε από τους παραπάνω κανονισμούς .