Δαπάνες Super Market…

Πρόσφατα πρόσεξα αυτές τις καταπληκτικές εφαρμογές που έχουν online οι τράπεζες και σου δείχνουν όλες τις δαπάνες που έκανες χωρισμένες σε κατηγορίες. Να δεις, ας πούμε, πως ξοδεύεις πολλά σε πεντικιούρ και να πεις “α, το παράκανα, ας στραβώσει και κανά νύχι…”

Αυτό που πρόσεξα ωστόσο ήταν πως οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες ήταν υψηλότερες από τις δαπάνες για σούπερ μάρκετ! Πράγματι φέτος ειδικά έχω επισκεφθεί πάνω από 6 διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, κάτι κάποια φάρμακα που παίρνω καθημερινά, κάτι εξετάσεις κλπ. και, όντως πρέπει να ξόδεψα πολλά στην κατηγορία αυτή χωρίς να το πολυκαταλάβω. Αυτό είναι το ένα θέμα…

Το άλλο θέμα είναι πως ο Ζαμπέτας ψεύδεται ασύστολα!

Άκουσε λοιπόν νέε μου! Αν περάσεις τα 50 και αρχίσεις να επισκέπτεσαι γιατρούς το πρώτο πράγμα που θα ακούσεις είναι “μα αυτήν την εξέταση πρέπει να την κάνει κάθε άνθρωπος πάνω από τα 50 μία φορά το χρόνο!” ή “κάθε 2 χρόνια” ή “κάθε 6 μήνες” . ΟΛΟΙ θα στο πουν, ΟΛΟΙ! Και θα σε κοιτάξουν και λίγο στραβά για την ανεμελιά, την απρονοησία και την έλλειψη και της παραμικρής ιδέας για πρόληψη… Γιατί εσύ νέε μου σκέφτεσαι “Όοοταν γίνω 50 θα είμαι ακόμη νέος”, όπως λέει και ο Ζαμπέτας. Έχω καιρό! Οκ, δεν έχεις καιρό… Πρέπει να κάνεις όλες αυτές τις προληπτικές εξετάσεις που ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κάθε εχέφρων τις έχει ήδη στο λίστα todo.

Ας πάμε τώρα στο τρίτο θέμα. Η λίστα… Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και σύμφωνα με τους γιατρούς οι βασικές προληπτικές εξετάσεις για τους νέους άνω των 50 είναι καμιά 12αριά, που μας κάνει 1 τον μήνα κατά ΜΟ. Αυτός ο υπολογισμός είναι αν πληρώσεις ιδιωτικά κέντρα, γιατί εάν θέλεις, ως πλήρως ασφαλισμένος που είσαι, να τις κάνεις σε δημόσια νοσοκομεία τότε θα πρέπει να πας με την αράδα σου. Δηλ. να κλείσεις ραντεβού κλπ. κλπ. με αναμονή από 2 μήνες έως 6 μήνες (και βάλε…) Οπότε σε αυτή την περίπτωση πάει στο διάλο ο ΜΟ και αισίως θα τις έχεις κάνει όλες τις εξετάσεις στα 60…
Αλλά εσύ είσαι κιμπάρης, θα πληρώσεις και θα τις κάνεις στην ώρα τους! Οκ, ξανασκέψου το. Στατιστικά δεν θα πάνε καλά όλες οι εξετάσεις και όταν προστρέξεις στον γιατρούλη θα σου προτείνει “μια ψιλοεπεμβασούλα, μωρέ, ρουτίνα, κι εμένα η αμοιβή μου είναι κάτι που ο καθένας έχει στην τσέπη του, οι κλινικές τσιμπάνε τις τιμές, ας πούμε 2.000, να το κλείσουμε;”

Εσύ πάλι σκέφτεσαι πως με αυτό το ρυθμό όοοοοοτ[αν] βγεις στη σύνταξη και πάρεις το εφάπαξ θα το δώσεις σε ιδιώτες της υγείας (το δημόσιο δεν παίζει ούτε σε αυτό το ταμπλό).

Πάμε και στο 4ο θέμα.
Αν μαζέψω όλες τις συμβουλές που έλαβα εφέτος από καρδιολόγους, δερματολόγους, ορθοπεδικούς, οδοντίατρους, παθολόγους, ουρολόγους, ομοιοπαθητικούς και από τους γείτονες και αποφασίσω να τηρήσω πιστά όλες αυτές τις οδηγίες (φάρμακα, δοσολογίες, διατροφικές συνήθειες, υγιεινή, γυμναστική), θα πρέπει να παραδώσω την ημέρα μου στα χέρια της επιστήμης. (βρε, παιδιά, να συντονιστούμε λίγο…) Δηλ. θα πρέπει να ζω με εγχειρίδιο χρήσης (manual στα ελληνικά)! Και μάλιστα να το πληρώσω πολύ ακριβά!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ξέχνα τον Ζαμπέτα… Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Η εφαρμογή της τράπεζας σου λέει την αλήθεια. Αν οι δαπάνες του Super Market είναι κατώτερες από τις ιατρικές τότε ΨΩΝΙΣΕΣ ΑΠΟ ΣΒΕΡΚΟ!