Η τάξη του μέλλοντος – Οκτώβριος 2021

Χρόνος: Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Τόπος: 189ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης

8:20 π.μ.

Ο δάσκαλος μπαίνει στην τάξη κρατώντας μια μεγάλη κούτα. Την ανοίγει, μοιράζει σε κάθε παιδί δύο νέες συσκευές. Τα παιδιά τις περιεργάζονται με περιέργεια.

Δάσκαλος: “Σήμερα παιδιά θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Κάτι καινούριο. Θα ασχοληθούμε με την αναλογική γραφή! Αυτό που σας έδωσα λέγεται χαρτί, κάτι σαν την οθόνη του pc σας και το άλλο, το μακρόστενο, είναι ένα μολύβι.  Το μολύβι είναι μια αξιοθαύμαστη κατασκευή. Συνδυάζει τις λειτουργίες ενός ποντικιού κι ενός πληκτρολογίου ταυτόχρονα!  Και δε χρειάζεται καμιά πηγή ενέργειας για να δουλέψει.

Αυτά τα δύο συνεργάζονται και έχουν απόλυτη συμβατότητα. Να πώς.

Αρχικά πιέζετε μαλακά το μολύβι πάνω στο χαρτί. Μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε. Στην πίσω μεριά του μολυβιού έχει ένα μαλακό υλικό. Μ’ αυτό μπορείτε να σβήσετε οτιδήποτε έχετε γράψει με το μολύβι.”

Μαθητές: “Ουάου!”

Δάσκαλος: “Το πιο σπουδαίο… Αν γεμίσετε μια σελίδα χαρτιού μπορείτε να γυρίσετε τη σελίδα και θα έχετε μπροστά σας μια νέα, τελείως λευκή σελίδα την οποία επίσης μπορείτε να γεμίσετε κλπ.

Δεν απαιτείται κανενός είδους πρόγραμμα για να γράψετε ούτε κάποιο πρόσθετο.

Επίσης, όσες σελίδες γεμίσετε μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στην τσάντα του φορητού σας ή σε οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο μέσο!

Η δικτύωση του χαρτιού είναι piece of cake.  Ας σηκωθεί η Άννα. Δώστε της όλοι από ένα χαρτί…. Τώρα , Άννα, δώσε τα χαρτιά σε μένα! Είδατε! Δεν είναι θαυμάσιο!

Τέλος, θα ήθελα να σας παρουσιάσω τον αναλογικό πίνακα!”, βγάζει έναν μαρκαδόρο από την τσέπη του, “δείτε πώς μπορώ να γράψω αλλά και να σβήσω όσα έχω γράψει με ελάχιστες κινήσεις!”

Μαθητές: “Φανταστικό!”

Δάσκαλος: “Άντε λοιπόν , τι περιμένετε, δοκιμάστε να γράψετε κάτι…”

Μαθητής: “Κύριε, ποιος είναι ο κωδικός πρόσβασης για το χαρτί;…”