Εισαγωγή στον προγραμματισμό για προσχολική αγωγή και για το Δημοτικό

Μια πολύ καλή πρόταση για την εξοικείωση των μικρών παιδιών με τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης (προγραμματισμός, επίλυση προβλήματος) είναι η χρήση ρομπότ δαπέδου. Αυτά έχουν συνήθως τη μορφή από κάποιο ζωάκι και διαθέτουν τα απαραίτητα πλήκτρα για την εκτέλεση των εντολών πάνω στο κέλυφός τους.

Στα παιδιά τίθεται ένα πρόβλημα, π.χ. να μετακινήσουν το ρομπότ δαπέδου από ένα σημείο σε ένα άλλο με χρήση απλών εντολών BeeBot_blinkingμετακίνησης (μπροστά, πίσω, αριστερά, δεξιά). Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, την εξοικείωσή τους με το ρομπότ αλλά και τους μαθησιακούς στόχους που έχουμε θέσει, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το σχέδιο εργασίας με επιπλέον εντολές, να βάλουμε εμπόδια, να δώσουμε βοηθητικά φύλλα εργασίας κλπ.

Παρακάτω σας κοινοποιώ δύο παραδείγματα αξιοποίησης του BeeBot που υλοποιήθηκαν από την νηπιαγωγό Έφη Μπακή και τη δασκάλα Σοφία Γεωργάκη. Η αφορμή δόθηκε από το πρόγραμμα επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου στις ΤΠΕ που παρακολουθούν οι συναδέλφισσες.

Από το Α ως το Ω τη μελισσούλα μου εγώ οδηγώ

Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης

[επεξεργασία του βίντεο: Θεοδώρα Σαμαρά, ΠΕ19]

Tips: To BeeBot έχει “βήμα” 15 εκατοστά. Καλό είναι να σχεδιάσει ο εκπαιδευτικός ένα terrain με με τετραγωνάκια 15Χ15 εκ. πάνω σε σκληρή ζελατίνα και μετά από κάτω μπορεί να τοποθετήσει όποιο φόντο επιθυμεί (π.χ. “Το νησί του θησαυρού”, τον πολεοδομικό χάρτη μιας περιοχής, “Τον λαβύρινθο” κλπ.). Για μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να προστεθεί και ένα απλό σύστημα συντεταγμένων.