Natural Art

Natural Art

Γενικά

Το λογισμικό Natural Art είναι μια εφαρμογή επεξεργασίας γραφικών και ανήκει στην κατηγορία natural_art_about.pngλογισμικού γενικής χρήσης. Είναι ένα απλό και περιεκτικό εργαλείο για την τέχνη και το σχέδιο που απευθύνεται κυρίως σε χρήστες μικρής ηλικίας. Σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ή να τροποποιήσεις εικόνες και άλλα γραφικά, που στη συνέχεια είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά στοιχεία, ως εικόνες για ιστοσελίδες, για την παραγωγή εποπτικού υλικού ή σε άλλες παιδαγωγικές δραστηριότητες.

Το Natural Art διαθέτει μια πολύ μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών πινέλων και άλλων εργαλείων για ζωγραφική και συγγραφή κειμένου καθώς και μια μεγάλη βιβλιοθήκη έτοιμων εικόνων και βασικών γεωμετρικών σχημάτων. Παρέχονται όλα τα εργαλεία για ταξινόμηση, περιστροφή, τροποποίηση, μεγέθυνση – σμίκρυνση των εικόνων, ενώ σε ανώτερα επίπεδα χρήσης είναι δυνατή η δημιουργία κινουμένων σχεδίων.

Διατέθηκε από το Υπ.Ε.Π.Θ., μέσω της αναδόχου εταιρείας ΕΠΑΦΟΣ Συστήματα Πληροφορικής Α.Ε., σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας (6.300 άδειες χρήσης)

Επίπεδα χρήσης

Υπάρχουν τρεις προκαθορισμένες διαμορφώσεις στο Natural Art, που αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας του χρήστη:

  • Απλό επίπεδο
  • Νεανικό επίπεδο
  • Προχωρημένο επίπεδο

Το απλό επίπεδο είναι μια απλουστευμένη έκδοση του Natural Art. Είναι κατάλληλο για νέους χρήστες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εικόνων και ζωγραφιών χρησιμοποιώντας το ελεύθερο σχέδιο, χρωματίζοντας, προσθέτοντας μορφές και έτοιμα σχέδια.

Στο νεανικό επίπεδο δίνονται περισσότερα εργαλεία και επιλογές και προτείνεται για χρήστες που έχουν εξοικειωθεί ήδη με το απλό επίπεδο.

Στο επίπεδο για προχωρημένους υπάρχουν όλες οι επιλογές και τα εργαλεία. Στο επίπεδο αυτό ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί και κινούμενες εικόνες, ενώ έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό αρχείων.

Περιβάλλον διεπαφής

[νεανικό επίπεδο]

Ανοίγοντας το πρόγραμμα μπορούμε να δούμε τα εξής:
Στο αριστερό τμήμα υπάρχει η ράβδος εργαλείων με τα πινέλα. Υπάρχουν δύο τρόποι επιλογής πινέλων. Είτε επιλέγοντας το εικονίδιο που βρίσκεται στην κορυφή και στη συνέχεια κάποια από τις 12 διαφορετικές κατηγορίες, είτε κάνοντας κλικ στα βελάκια κι έπειτα επιλέγουμε από τη λίστα, που αναπτύσσεται ακριβώς από κάτω, το χρώμα που επιθυμούμε.

Στο επάνω μέρος υπάρχουν οι γραμμές εργαλείων για όλες τις βασικές εργασίες.

Αρχικά η γραμμή εργαλείων για ΑΝΟΙΓΜΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ, ΕΚΤΥΠΩΣΗ κλπ., και δίπλα εργαλεία για αντιγραφή, επικόλληση, αποκοπή σχημάτων. Στο νεανικό επίπεδο υπάρχουν ακόμη εργαλεία για τον ορισμό αξόνων συμμετρίας. Πιο κάτω μπορούμε να δούμε τη γραμμή εργαλείων για τη σχεδίαση γραμμών ή για την εισαγωγή γεωμετρικών σχημάτων και την εισαγωγή κειμένων.

Στο δεξί τμήμα μπορούμε να εμφανίσουμε τη βιβλιοθήκη έτοιμων εικόνων κάνοντας κλικ στο σχετικό εικονίδιο της οριζόντιας μπάρας.
Η εισαγωγή εικόνων στο κεντρικό παράθυρο γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο. Απλώς κάνουμε κλικ στην εικόνα κι έπειτα στο κεντρικό παράθυρο.

Σημειώστε πως αν κρατήσουμε πατημένο το ποντίκι και σύρουμε , δημιουργείτε μια ακολουθία εικόνων (ανάλογα με την εικόνα που επιλέξαμε). Το χαρακτηριστικό αυτό είναι εκπαιδευτικά αξιοποιήσιμο , όταν για παράδειγμα ο εκπαιδευτικός θέλει να δημιουργήσει υλικό για τη διδασκαλία των μοτίβων ή για την εκμάθηση των χρημάτων, για ταξινομήσεις κλπ. Όμως οι έτοιμες εικόνες δεν είναι μόνο αυτές. Κάνοντας κλικ στο πλαίσιο που βρίσκεται στην κορυφή της μπάρας της βιβλιοθήκης, εμφανίζεται ένα πλαίσιο επιλογής εικόνων που περιλαμβάνει 40 κατηγορίες εικόνων.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα δυνατότητα είναι η εργασία με άξονες συμμετρίας. Υπάρχει η δυνατότητα για οριζόντια, κάθετη συμμετρία ή συμμετρία 2 αξόνων και τέλος η δυνατότητα να ορίσουμε εμείς τη συμμετρία. Με τη λειτουργία αυτή τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν μοτίβα, μωσαϊκά, διακοσμητικά στοιχεία κλπ. που θα χρησιμοποιήσουν σε άλλες εργασίες τους, πέρα από τις διδακτικές ευκαιρίες για τη διδασκαλία της συμμετρίας.

[Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ένα μικρό βίντεο για τις δυνατότητες του Natural Art]

Αυτές είναι μερικές από τις δυνατότητες του λογισμικού Natural Art. Η χρήση του είναι μεν πολύ απλή στο αρχικό επίπεδο, αλλά για να αξιοποιήσει κάποιος τις πλήρεις δυνατότητές του απαιτείται αρκετός χρόνος ενασχόλησης και σημαντική προσπάθεια. Πάντως είναι πολύ ανώτερο εργαλείο από τη ζωγραφική των Windows και είναι θετικό που το ΥΠΕΠΘ εξασφάλισε τις άδειες χρήσης για όλα τα σχολικά εργαστήρια.


Φύλλα εργασίας για την εκμάθηση του περιβάλλοντος διεπαφής

  • βασικά εργαλεία
  • εισαγωγή εικόνων
  • άξονες συμμετρίας
  • κινούμενες εικόνες