Τροφοδοσία ΗΥ – …για 1,20 ευρώ

Πρόσφατα μου προέκυψε κάποιο πρόβλημα εκκίνησης σε κάποιον από τους ΗΥ που έχω στο σπίτι. Μέσα σε μερικά λεπτά εντόπισα το πρόβλημα και το διόρθωσα. Συγκεκριμένα αφού άνοιξα το κουτί, πίεσα καλά όλα τα καλώδια τροφοδοσίας και έλεγξα αν έκαναν καλή επαφή. Πράγματι κάπου εκεί ήταν η λύση του προβλήματος.

Αλλά … μάντης ήμουν; Ή απλώς τυχερός;

ΟΟΟΟΟΟΧΙ!

Έχω αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια τόσα προβλήματα hardware, software κλπ. που πιστεύω πως μου έχουν τύχει όλες οι παραλλαγές. Αυτή την εμπειρία την καρπώνομαι τώρα πια. Έτσι θυμήθηκα μια περίπτωση του πρόσφατου παρελθόντος που ήταν πραγματική σπαζοκεφαλιά.

Επισυνάπτω παρακάτω το κείμενο που έγραφα πριν 4 χρόνια, όταν επιτέλους “είδα το φως το αληθινό”, κι αφού πρώτα “έριξα τόσα καντήλια” ικανά να φωταγωγήσουν μια κωμόπολη μεσαίου μεγέθους…

Εδώ και μέρες άρχισα να έχω κάποια ανεξήγητα προβλήματα στον ΗΥ μου. Αποφάσισα να σας τα διηγηθώ καθώς περιλαμβάνονται πολλές οδηγίες για τεχνικά προβλήματα που συχνά θα συναντήσετε….

Μέχρι τώρα όλα πήγαιναν άψογα και δεν είχα παράπονα. Μάλιστα κουνούσα δεικτικά το κεφάλι σε όσους με ρωτούσαν για το άλφα ή βήτα πρόβλημα hardware (ποιος ξέρει , τι έκανες …. έλεγα από μέσα μου).

Αρχικά είχα κάποιες επανεκκινήσεις σε τυχαίες στιγμές . Στην περίπτωση αυτή σκέφτεσαι πως φταίει η τροφοδοσία ή η κάρτα γραφικών. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος αν οι επανεκκινήσεις γίνονται με το άναμμα του ΗΥ ή αν δεν εκκινεί καθόλου ο ΗΥ τότε κοιτάζουμε αμέσως το τροφοδοτικό. Αν οι επανεκκινήσεις γίνονται ενώ χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα τότε πρώτα κοιτάμε την κάρτα γραφικών κι έπειτα το τροφοδοτικό.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Άλλαξα το τροφοδοτικό των 400W με ένα άλλο 300w (αυτό είχα πρόχειρο). Δεν βελτιώθηκε η κατάσταση οπότε απέρριψα – με λύπη μου – την περίπτωση χαλασμένου τροφοδοτικού. Δοκίμασα μια άλλη κάρτα γραφικών (ευτυχώς έχω ένα παλιότερο σύστημα και παίρνω μέρη του για τέτοιες δοκιμές). Καμία βελτίωση. Άρα ούτε τροφοδοτικό ούτε κάρτα!!!

Στο μεταξύ εξαιτίας των συνεχών επανεκκινήσεων άρχισαν να εμφανίζονται Μπλέ οθόνες (BSOF – Blue screens of death στην καθομιλουμένη) και ταυτόχρονα εμφανίζονταν λάθη στο σκληρό δίσκο 👿
Κατάφερα να συγκρατήσω το μήνυμα λάθους σε μια μπλέ οθόνη και ψάχνοντας στο web ανακάλυψα πως μάλλον έφταιγε η RAM – μνήμη.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Πράγματι πρόσφατα είχα προσθέσει ένα module RAM 512 kb. To αφαίρεσα και, ω! του θαύματος , ο ΗΥ λειτουργησε!!! Αυτοπαινεύτηκα που είχα βρει τη λύση και έκανα μια αυτοκριτική καθώς το Module που είχα προσθέσει έτρεχε σε διαφορετική ταχύτητα από το υπάρχον. Άρα τα θελα και τα παθα.

Μετά από 2μέρες καλής λειτουργίας και με την εκκίνηση ο ΗΥ έβγαλε σφάλμα δίσκου. Το περίμενα έπειτα από όλες αυτές τις δεισλειτουργίες. Έκανα chkdsk και μου βρήκε ένα κάρο προβλήματα στο δίσκο. Εκκίνηση των Win XP και …. Πάγωμα. Νέα εκκίνηση και … “cant boot from hard drive”. Πάει ο δίσκος?

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Βάζω το δίσκο στον άλλο ΗΥ και τον δοκιμάζω, τα ίδια… Αγοράζω νέο δίσκο και φορτώνω σ’ αυτόν το image του παλιού που είχα προβλέψει να κρατήσω. Λίγο παλιό αλλά γλύτωσα από ένα σωρό ρυθμίσεις κι εγκαταστάσεις προγραμμάτων. Στην πορεία βέβαια αποδείχτηκε πως είχα χάσει πολλά χρήσιμα αλλά “παρηγοριά στον άρρωστο”.

Τελοσπάντων, μια νέα καθαρή αρχή και σίγουρος πια ανοίγω τον ΗΥ με το νέο δίσκο. Άψογη λειτουργία …για 2 μέρες. Ξανά πρόβλημα δίσκου!!! Μα καινούριος δίσκος!

Ποιο είναι το πρόβλημα?

Έχω ελέγξει τα πάντα: Δίσκους, τροφοδοτικό, καλώδιο τροφοδοσίας, κάρτα γραφικών, RAM, μητρική (με ένα utility ελέγχου). Τι φταίει πια?

Ο μικρός μου γιός βρήκε τη λύση ή έστω με οδήγησε στη λύση. Περίλυπος που δε μπορούσε να παίξει το FIFA 2006 καθόταν στην καρέκλα και χτυπούσε με το πόδι του το κουτί του ΗΥ. Κάθε φορά που το ακουμπούσε, έστω και λίγο, ακουγόταν ένα μικρό “τσικ”, άναβε το λαμπάκι του σκληρού, πάγωνε για λίγο η οθόνη και επανερχόταν. Αυτό συνέχεια..

Τι σήμαινε το “τσικ”? Μικροδιακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Ανοίγω και πάλι το κουτί με τον ΗΥ σε λειτουργία (αυτό να μην το κάνετε , εκτός αν ξέρετε τι κάνετε). Κουνούσα το κουτί και προσπαθούσα να εντοπίσω την πηγή του ήχου. Και “να ο ένοχος”!

ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ

Επειδή η κάρτα γραφικών μου χρειαζόταν ξεχωριστή τροφοδοσία λόγω υψηλών απαιτήσεων, είχα αγοράσει πρόσφατα μια προέκταση για τα καλώδια του τροφοδοτικού. Μ’ αυτήν έδινα ρεύμα στην κάρτα και στο σκληρό δίσκο.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Αφαίρεσα την προέκταση και άφησα τον ΗΥ να δουλέψει με τα δικά του καλώδια. Κανένα πρόβλημα!


Προέκταση τροφοδοσίας - Ο ΕΝΟΧΟΣ!


Πασπάτεψα λίγο την προέκταση και μού ‘μειναν στο χέρι οι 2 από τους 4 ακροδέκτες!
Αυτοί λοιπόν οι ακροδέκτες, που δεν εφάρμοζαν καλά στις υποδοχές τους , δημιούργησαν ένα σωρό μικροβραχυκυκλώματα, μικροδιακοπές κλπ. με αποτέλεσμα να καταστραφεί αφενός ο σκληρός δίσκος κι αφετέρου το ένα module της RAM.


Αγόρασα μια νέα προέκταση την τοποθέτησα όπως την παλιά κι άνοιξα άλλη μια φορά τον ΗΥ. Βέβαια ο σκληρός δεν εκκινούσε λόγω όλων αυτών των διακοπών κι έτσι χρειάστηκε να επανεγκαταστήσω τα winXP από το CD. Ουσιαστικά να τρέξω το λειτουργικό από το CD αφού ο σκληρός δεν εκκινούσε.
Πριν απ’ αυτό έπρεπε να ορίσω στο BIOS να εκκινεί από CD/DVD, έτσι άνοιξα το BIOS πατώντας DEl (ή F8 σε άλλα BIOS) και να καθορίσω το ανάλογο BOOT DEVICE.
Σε λίγο βρέθηκα μπροστά στο μενού εγκατάστασης όπου είχα τις επιλογές είτε να επανεγκαταστήσω το λειτουργικό ή να το επιδιορθώσω χρησιμοποιώντας την Recover Console. Επειδή σκέφτηκα πως πιθανότατα ο καινούριος δίσκος δεν είχε σοβαρό πρόβλημα αλλά κάποιο σφάλμα στον τομέα εκκίνησης θεώρησα υπερβολικό να ξαναβάλω το λειτουργικό.
Έτσι πάτησα R – Recover Console και πληκτρολόγησα HELP για να δω ποιες εντολές μπορώ να χρησιμοποιήσω. Βγήκε η λίστα με τις εντολές DOS και επέλεξα να εκτελέσω την CHKDSK C:.

Σε λίγα δευτερόλεπτα ήμουν και πάλι στο γνωστό περιβάλλον των WINXP και συνεχίζω να είμαι εδώ και μια βδομάδα χωρίς άλλα προβλήματα….

Κατακλείδα: Πόσο κοστίζει η ψυχική ηρεμία ενός computer freek?

Απάντηση: Όσο και μια ελαττωματική προέκταση ρεύματος – 1, 20 ευρώ.