Της κατάρας, των Νέων Τεχνολογιών στην διδακτική πράξη, συνέχεια…

Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, Δεν άντεξα και θα μιλήσω. Η προηγούμενη κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις φωνές – κραυγές των ασχολουμένων με τις ΤΠΕ στην εκπαίδευση να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος για τον Χ.Ο. (των 100$) και κλείνοντας κάθε κανάλι επικοινωνίας, παραποίησε τον στόχο (OLPC) και προχώρησε στην αγορά των Laptop – Netbook των 450 ευρώ, της Α’ Τάξης Γυμνασίου. Τα οικονομικά συμφέροντα από την φούσκα, είναι σε όλους μας γνωστά.

Με έναν υπολογισμό, με την αξία σε ευρώ των μαθητικών Laptop, που αγοράστηκαν στον Νομό μου (ένα μικρό νομό της Κεντρικής Μακεδονίας), θα δημιουργούσα 135 Εργαστήρια Πληροφορικής, με 10 υπερσύχρονα συστήματα Desktop σε κάθε εργαστήριο, που θα εξυπηρετούσαν όλες της σχ. μονάδες της Α’Θ/μιας και Β’Θ/μιας εκπαίδευσης, τουλάχιστον για μια πενταετία. Ίσως δεν γνωρίζετε πως μάλλον, θα υποστούμε και την επιβάρυνση να επιστρέψουμε και τα χρήματα που κατέβαλε η ΕΕ για το έργο.

Σε δειγματοληπτικό έλεγχο, που έγινε σε μαθητικά Laptop, δεν βρέθηκε να έχουν ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και οι μαθητές δήλωσαν ότι, τα χρησιμοποιούσαν στο σπίτι για να παίζουν. Στα χέρια μου έπεσαν τέτοια μηχανάκια. Το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό ήταν σε ένα επιπλέον φλασάκι, που έδινε σαν δώρο (δηλαδή 1 το υποχρεωτικό + 1) η συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων (Supermarket) ηλεκτρικών ειδών. Δεν είδαν πέρα από τα οικονομικά τους συμφέροντα (το ήσσον κόστος) ότι, θα τίναζαν το πρόγραμμα στον αέρα. Φυσικά δεν έχει την φετινή σχ. χρονιά 2010-11 Laptop για την Α’ Τάξη Γυμνασίου!!!!

Η σημερινή κυβέρνηση μας ξάφνιασε ευχάριστα με τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), με το «Νέο» ή «Ψηφιακό» σχολείο και με τους Διαδραστικούς Πίνακες. Δεν μπόρεσε όμως και αυτή να ξεφύγει από τα κανάλια των μεγάλων συμφερόντων του κλάδου πώλησης των ειδών Πληροφορικής. Για να μπορούν να πουλάνε όλοι – όλα, και να εξυπηρετούνται όλοι, πρότεινε στις καημένες τις σχολικές επιτροπές, πέντε ειδών Διαδραστικά Συστήματα (ΔΣ), από τα οποία θα διάλεγαν για αγορά, όποιο είδος θέλανε ή ταίριαζε στα τμήματα της Β΄ τάξης του σχολείου τους. Ποιος «ειδικός» άραγε θα έκανε την επιλογή και μάλιστα σε τόσο πιεστικό χρονοδιάγραμμα; Λέτε, οι «ειδικοί σύμβουλοι» στο Υπουργείο Παιδείας να μην γνώριζαν ότι τα μόνα αξιόλογα ΔΣ, που είναι και το μέλλον στην «Διαδραστική Εκπαίδευση» παγκοσμίως και μπορούν να σταθούν – επιβιώσουν σε μια Β’ τάξη Ελληνικού Γυμνασίου, είναι μόνο τα ΔΣ τύπου 3 & ΔΣ τύπου 5;

Αγαπητοί Διευθυντές Γυμνασίων,

Σε εσάς θα πέσει ο «κλήρος» να επιλέξετε ποιο ΔΣ θα προμηθευτείτε για το σχολείο σας. Κάντε αβίαστα την σωστή επιλογή, άσχετα με το τι δηλώσατε τον Ιούνιο 2010. Εμείς που μία δεκαετία τουλάχιστον ασχολούμαστε με την χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και από αποτελέσματα εφαρμογής των ΔΣ σε άλλες χώρες, σας προτείνουμε να επιλέξετε: 1ον) ΔΣ τύπου 3 με τον ηλεκτρομαγνητικό πίνακα και τον Projector Sort Throw (κοντινής απόστασης προβολής για αποφυγή σκιών, προβάλει εικόνα 78” από απόσταση περίπου 1,5m) εάν το σχολείο σας δεν διαθέτει Λευκούς πίνακες μαρκαδόρου ή διαθέτει αλλά είναι πολύ ανακλαστικοί (γυαλίζουν) ή 2ον) ΔΣ τύπου 5 με τον Διαδραστικό ( Interactive ) Projector Sort Throw (ή Ultra Sort Throw, προβάλει εικόνα 78” από απόσταση περίπου 1m), εάν έχετε Λευκούς πίνακες μαρκαδόρου με χαμηλή ανάκλαση, αν και μπορεί να προβάλει σε οποιαδήποτε επιφάνεια έχετε και μάλιστα χωρίς καλιμπράρισμα. Μην σας στεναχωρεί το κόστος, δεν θα τα πληρώσει η σχολική επιτροπή. «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» και μάλλον ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ από το ΕΣΠΑ και το μπάτζετ για κάθε ΔΣ θα αυξηθεί και ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε για τα τμήματα της Β’ Τάξης των 1256 Γυμνασίων (69802/ΚΓ/16-6-2010 εγκύκλιος του ΓΓ του ΥΠΔΒΜΘ), δείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα: http://p78-interactive.sch.gr/faq.html “Συχνές Ερωτήσεις (FAQ) για τις προσκλήσεις Π78 και Π80” Την απάντηση στην ερώτηση:

5. Το Γυμνάσιο μας δ ε ν είχε συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο/αίτηση τον Ιούνιο. Μπορεί να συμμετάσχει στην Πρόσκληση 78 (Προμήθεια Διαδραστικών Συστημάτων);

Απάντηση: Όλα τα Γυμνάσια της χώρας έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Πρόσκληση 78.

Ενημερώσετε λοιπόν όλους τους γνωστούς και μη Γυμνασιάρχες, που δεν συμπλήρωσαν τον Ιούνιο 2010 το ερωτηματολόγιο, να σπεύσουν μέχρι τις 22/9/2010 , να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τα σχετικά έγγραφα της ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ Α, για να μη χάσει την ευκαιρία το σχολείο τους να αποκτήσει ένα αξιόλογο εργαλείο εκπαίδευσης σαν το ΔΣ τύπου 3 ή ΔΣ τύπου 5.

Να χρησιμοποιούν για ενημέρωσή τους, για οδηγίες και όλα τα σχετικά πρότυπα εγγράφων που αφορούν στη διεξαγωγή του Διαγωνισμού, στην υπογραφή σύμβασης, στην παραλαβή -εγκατάσταση των υλικών και την αποπληρωμή του αναδόχου-κλείσιμο του έργου, την ιστοσελίδα: http://p78-interactive.sch.gr και για τεχνικές απορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τις διαδικασίες μπορούν να απευθύνονται στην ομάδα υποστήριξης (HelpDesk) που έχει συσταθεί:

*είτε στο τηλεφωνικό κέντρο, στον αριθμό 210 344 3945 (δυνατότητα εξυπηρέτησης τεσσάρων (4) ταυτόχρονων τηλεφωνικών κλήσεων)
* είτε στο iwb_helpdesk@ypepth.gr

Καλορίζικοι οι Διαδραστικοί Πίνακες στο σχολείο σας !!!!!
Αλλά μην τους βάλετε τιμωρία…. κλειδώνοντας τους με τα ποντίκια στις αποθήκες …


Δοδοντσής Μιλτιάδης
Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ημαθίας